Ціни на живець свиней почали потроху зростати
У другій половині листопада вектор закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій змінив напрямок руху. Середня ціна зросла на 0,3%, сягнувши 44,4 грн/кг.
Про це інформують в асоціації «Свинарі України».
Протягом третього тижня листопада ціни на свинину живою вагою переважно коливалися в межах 43-45,5 грн/кг. Хоча більшість товарних партій реалізували за цінами попереднього тижня, окремі постачальники живця із західних областей змогли реалізувати поголів’я на 0,5-1 грн/кг дорожче. Втім уже під кінець тижня стало зрозуміло, що це позитивне коливання є передвісником сезонної активізації.
За словами представників м’ясопереробної галузі, обсяги продажів свинини наразі досить мляві та не дають підстав для здороження. Водночас вони зазначають, що висхідний рух цін у цей період є досить закономірним та очікуваним через сезонну активізацію заготівлі сировини.
Так, частина м’ясокомбінатів наразі формують запаси свинини для виробництва м’ясних делікатесів і ковбас, які потраплять у роздрібні мережі напередодні свят. Тим не менше, переробники зазначають, що з кожним роком обсяги осінньої заготівлі зменшуються через відсутність ажіотажного попиту на м’ясну продукцію у передсвятковий період.
З огляду на це, представники м’ясопереробної галузі очікують поступового зростання цін. Зокрема, учасники Асоціації м’ясопереробної галузі наступного тижня очікують, що ціна на живець свиней становитиме 44-46 грн/кг. Частина операторів вважає, що максимальна ціна буде вищою.
Окрім чинника сезонності цінових коливань, підтримкою зростання внутрішніх котирувань є висхідний рух глобальних цін, зокрема у країнах ЄС. У результаті цього вхідний бар’єр для імпортної сировини також підвищився.
Додати коментар