Правильний режим сушіння насіння сої дозволяє зменшити втрати
Для зменшення втрат під час сушіння насіння сої слід дотримуватися певного режиму.
Наприклад, за один пропуск насіння не можна «знімати» більше ніж 4% вологи. Також температура повітря не має перевищувати 40 °С, якщо вологість сої в межах 16-19%.
Мокрішу сою (вологість 25-30%) сушать повітрям із максимальною температурою тільки 30 °С.
Упродовж усього сушіння потрібно контролювати температуру самого насіння.
Якщо процес сушіння умовно розділити на два часових проміжки, в перший максимальна температура не має перевищувати 32 °С, а наприкінці 36 °С.
Відносна вологість повітря знижується вдвічі на кожні 11 °С збільшення його температури. Наприклад, якщо повітря за 80% відносної вологості нагріти з 5 до 16 °С, то його відносна вологість зменшиться до 40%, а після нагрівання до 27 °С відносна вологість зменшується до 20%.
Отже, регулюючи температуру нагріву повітря, можна керувати пошкодженнями соєвого насіння під час сушіння.
Додати коментар