Строки та спосіб сівби амаранту впливають на його врожайність
Сівбу амаранту слід починати за температури ґрунту на глибині 10 см 11-12 °С, що в умовах українського полісся припадає на кінець першої – початок другої декади травня.
Вибираючи строки сівби, слід урахувати, що амарант пошкоджується заморозками, зауважують у Сарненській дослідній станції Інституту водних проблем і меліорації НААН України, де проводяться дослідження вирощування амаранту.
Як зазначають учені, норма висіву амаранту залежить від ширини міжрядь. За ширини міжрядь 70 см норма висіву становить – 0,8-1, кг/га, за 45 см – 1,2-1,4, 15 см – 2,5-3 кг/га.
Догляд за культурою зводиться до розпушення міжрядь, що повторюються 2-3 рази (до фази початку викидання волоті). Пізніше амарант формує потужну листкову масу, пригнічуючи бур’яни.
За умови сильної забур’яненості злаковими бур’янами на посівах амаранту застосовують гербіциди.
Збирають амарант на силос у фазу початку цвітіння, а на насіння – за достигання більше як половини суцвіть прямим комбайнуванням на високому зрізі.
Раніше повідомлялось, що амарант краще вирощувати після зернових і просапних культур.
Додати коментар