Брак вологи – основна причина зниження якості й обсягу врожаїв аличі
Алича має високу активність водообміну листя – вищу, ніж у абрикоса, персика й черешні. Внаслідок інтенсивної транспірації й низької водоутримної здатності листя аличі дуже швидко витрачає свій водний запас.
Через це аличу зараховують до групи недостатньо посухостійких плодових культур. Утім, майже у всіх регіонах аличу прийнято вирощувати без зрошення. З огляду на це під насадження культури варто виділяти ділянки із ґрунтами, важчими за механічним складом і доброю водоутримною здатністю, можливо, навіть перезволоженими.
Під час цвітіння, коли температура повітря зростає до +30 °С, а вологість знижується, на зав’язування плодів негативно впливають суховії. Дуже несприятливою для аличі є й посуха на початку літа – внаслідок цього можуть осипатися зав’язь і навіть листя.
У посушливі роки наприкінці літа дерева аличі можуть скидати листя, плоди дрібніють й стають несмачними. Тому основною причиною зниження якості й обсягу урожаїв аличі є саме брак вологи.
Додати коментар