Інтерв'ю

Вирощування птиці максимально автоматизовано, контроль виробничих параметрів здійснюється із застосуванням комп’ютерного обладнання

Андрій Шевченко
лікар ветеринарної медицини ТзОВ «Птахокомплекс „Губин”»

На сьогодні ТзОВ «Птахокомплекс „Губин”», що на Волині, — найбільший підрозділ агропромислової групи «Пан Курчак», до складу якої входять підприємства з вирощування сільськогосподарських культур, виробництва та реалізації комбікормів, розведення бройлерів і свиней, а також переробки м’яса. 

У 2015 році провели повну модернізацію обладнання на птахокомплексі та ввели в експлуатацію ще п’ять нових пташників, які розмістили в чотирьох районах Волинської області. Це дозволило компанії збільшити одночасну разову посадку птиці на 35% — до 1,85 млн голів. Нині у складі комплексу діють шість відгодівельних ферм річною потужністю 14 млн голів. Власним баченням і досвідом роботи щодо підготовки пташників до посадки птиці та доглядом за стадом у процесі вирощування із журналом «Наше Птахівництво» поділився Андрій Шевченко, головний лікар ветеринарної медицини ТзОВ «Птахокомплекс „Губин”». 

Пане Андрію, який крос птиці вирощуєте і де купуєте добовий молодняк? 

– Комплектуємось курчатами кросів КОББ 500 (Німеччина) та РОСС 308 (Угорщина). Добовий молодняк беремо на ТзОВ «Агідель», яке входить до складу вертикально інтегрованої Агропромислової групи «Пан Курчак» із повним циклом виробництва. Це дуже зручно, бо дозволяє нам контролювати процес вирощування птиці на всіх етапах виробничого процесу. 

Привозимо в господарство вже вакцинованих курчат. Вакцинують птицю від інфекційних хвороб у добовому віці на племптахорепродукторі ТзОВ «Агідель». Перед цим, звичайно, проводять серологічні дослідження крові курчат, де визначають титри антитіл материнського імунітету. На нашому підприємстві також працює серологічна лабораторія, за допомогою якої ми постійно коригуємо превентивну програму відповідно до материнських титрів антитіл і результатів досліджень на 35-й і 42-й день вирощування для контролю вірусних захворювань. 

Якого ви дотримуєтесь регламенту підготовки пташника до посадки птиці та які принципи проведення дезінфекції? 

– Після закінчення строку вирощування птиці, по-перше, видаляємо рештки корму з ліній годівлі та бункерів шляхом їх прокачування. Вже потім трактором видаляємо послід із пташника. Дезінфікуємо лінії напування препаратом Дезокс 2%. Двічі миємо пташники гарячою водою (+60 °С) з періодичністю сім днів. Спочатку миємо стелю, дахові вентилятори, стіни, пінним генератором запінюємо годівниці й напувалки, миємо клапани, двері обладнання, і вже в самому кінці миємо підлогу. 

У теплу пору року пташник висушується з допомогою тунельної вентиляції, а в холодну — газогенераторів і дахової вентиляції. 

Обпалення підлоги проводиться аерозольним генератором (вогнеметом). Спочатку пропалюють усю поверхню підлоги, особливу увагу приділяючи щілинам, швам у підлозі. Обпалювання ям і ділянок підлог без твердого покриття проводимо з допомогою дизельного генератора «Полум’я». З дотриманням правил техніки безпеки протираємо щити електрообладнання 1%-м розчином екоциду. Промиваємо й протираємо підлогу операторського приміщення розчином екоциду або сантани, також заправляємо дезкилимки 5%-м розчином екоциду.  Обов’язково проводимо лабораторні аналізи щодо контролю якості дезінфекції — відправляємо змиви в районну регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 

Усі пташники ТзОВ «Птахокомплекс „Губин”» оснащено сучасним обладнанням провідних світових виробників. Тобто вирощування птиці максимально автоматизовано, контроль виробничих параметрів здійснюється із застосуванням комп’ютерного обладнання. Протягом циклу вирощування контролюється кожен чинник, що впливає на розвиток бройлерів, а саме дозування й періодичність годівлі, рівень освітленості, вологість, температурний режим. Звичайно, оператори стежать, щоб не було збоїв у системі. Автоматизація процесу має великі переваги й мінімізує людський чинник. На вирощуванні птиці намагаємось не заощаджувати, бо народна мудрість стверджує: «Відгодівля — річ проста, як годуєш так і росте». 

Наше підприємство постійно реконструює пташники, утеплює їх, замінює освітлення на економні LED-лампи. Наприклад, нині в господарстві відбувається перехід із газового обігріву на твердопаливні котли. В найближчий час збираємося зовсім відмовитися від газу або зведемо до мінімуму його використання. 

Чи виникають у таку спеку проблеми з температурним стресом у птиці? Як їх розв’язуєте? 

– Звичайно, така проблема існує, тому що птиця дуже чутлива до теплового стресу через високу щільність посадки та фізіологічні особливості самої птиці. Безумовно, від цього птахівничі господарства зазнають величезних економічних збитків. 

На «Птахокомплексі „Губин”» установлено автоматичну систему клімат-контролю, що контролює мікроклімат у пташнику відповідно до заданої програми. Автоматично вмикається зниження вологості повітря, подача холодної води тощо. Але ж тут усе залежить від температури навколишнього середовища, адже якщо вона критична, то жодна система не в змозі допомогти. У цей період ми застосовуємо антистресові ветеринарні препарати (вігозин, бетамін, підкислювачі) й препарати для розрідження крові (АСК-70, вітурол тощо) за два дні до початку спеки й даємо їх протягом 3–5 днів. 

Яка система якості впроваджена на вашому підприємстві? 

– Наша продукція відповідає міжнародним стандартам якості, це підтверджують відповідні сертифікати, зокрема ISO, «Халяль», і цього року отримали сертифікат BRC (міжнародна схема сертифікації у харчовій промисловості). Крім ринку України наше підприємство працює з партнерами з різних країн, реалізовує на експорт заморожені тушки та частини курчат-бройлерів. 

Зрозуміло, що підприємство пройшло багато перевірок й аудитів, досліджень державних служб, міжнародних організацій. 

Завдяки цьому якість нашої продукції схвалено на ринку Євросоюзу. ТзОВ «Птахокомплекс „Губин”» є одним із двох експортерів, яким надано дозвіл на експорт м’яса птиці у ЄС. 

Перевагами в організації експортних поставок є вигідне місце розташування забійних потужностей птахокомплексу — всього 15 км від українсько-польського кордону, що дозволяє здійснювати поставки не лише замороженої, а й охолодженої продукції. 

Який асортимент готової продукції пропонуєте для реалізації? 

– Асортимент підприємства налічує понад 30 позицій охолодженої й замороженої продукції. Основний продукт — тушки курчат-бройлерів, напівфабрикати й субпродукти, виготовлені з м’яса бройлерів. 

У 2015 році в Нововолинську введено в експлуатацію новий потужний цех забою та переробки птиці з новітнім європейським обладнанням і передовими технологіями, що збільшило обсяги виробництва продукції на 75%, як порівняти з 2014 роком. 

Упродовж виробничого процесу курячі тушки проходять серію послідовних виробничих операцій. Швидкість і безперебійність кожного етапу зорієнтована на максимальне забезпечення свіжості, смакових якостей м’яса та привабливого товарного вигляду. 

Розкажіть про плани підприємства на майбутнє. Що нового будете впроваджувати найближчим часом? 

– Сьогодні ТзОВ «Птахокомплекс „Губин”» входить у п’ятірку лідерів компаній — виробників м’яса птиці в Україні, і ми надалі беремо курс на збільшення обсягів. Тому вже в серпні цього року плануємо ввести в експлуатацію п’ять приміщень загальною кількістю близько 300 тис. голів. 

Також у процесі розробки проєкт птахівничої ферми на 500 тис. голів. Крім того, розраховуємо істотно збільшити клієнтську базу покупцями із Європи й далі реалізовувати свій потенціал на ринку України. 

Наталія Жейнова
журнал “Наше Птахівництво”, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».