Органічний сад приносить мінімум на 20% більше доходу
У садівничому бізнесі найбільшу маржинальність має вирощування фруктів, які продаються свіжими. А органічна продукція може приносити ще більший дохід. На шляху до успіху є чимало перепон. Найбільші — необізнаність споживачів та й самих виробників.
Органічні сертифікати в Україні мають 7% інтенсивних садів — 2,5 тис. га. В основному це яблуневі сади.
Валова частка інтенсивних садів на карликових та напівкарликових підщепах, що ростуть з опорами, обладнані системою зрошення, належать іноземним компаніям. Вони переважно вирощують яблука для переробки. Під кожен вид продукції підібрано відповідні сорти.
Органічні сади, в яких вирощується яблуко для свіжого ринку, можна порахувати на пальцях.
Також є сертифіковані старі сади, у які фермери не вкладають коштів, але збирають яблука для переробки. Ця модель доживає свого віку. Адже мине ще 5 років — і стомлені дерева без належного догляду не зможуть давати врожай на прийнятному рівні.
Інвестиції в органічні сади — однакові з тими, що вкладають в конвенційне (не органічне) садівництво. У обох випадках потрібні саджанці, опорна система, система зрошення тощо. Підготовка ґрунту дещо відрізняється, але на загальних інвестиціях це не надто відображається.
Органічна система захисту, розроблена українськими компаніями, обійдеться близько $ 1 тис./га на рік. Але у всякому разі захист не буде дорожчим, ніж у звичайних садах.
Органічне підприємство має ретельно слідкувати за системами захисту і працювати на випередження. Адже боротися з шкідниками чи хворобами буде складніше по факту їх поширення в саду.
Якщо все зроблено правильно — врожайність в органічному та конвенційному садах приблизно однакова.
Сума інвестицій в обох випадках — від $ 20 тис./га.
Щоправда, в інвестиціях в органічне виробництво треба враховувати й перехідний період та вартість сертифікації.
Ціна продажу органічної продукції при експорті — на 20-30% вища, ніж конвенційної. В Україні органічна продукція в роздрібній торгівлі може коштувати в 2-3 рази дорожче.
Мала кількість органічних садів в Україні пояснюється неготовністю власників та агрономів працювати інакше, ніж вони звикли. А невеликий внутрішній попит — необізнаністю споживачів.
Органічне садівництво добре розвивається навіть у гірших природних умовах, як у Голландії, де багато дощів. Але при цьому там росте чудова органічна груша, яблуко.
Головне — змінити ставлення. Не сприймати органічне виробництво як модне захоплення. А ставитися як до нормального бізнесу. І розуміти, що світовий попит на органічні продукти постійно зростає