Сорт-запилювач впливає на форму ядер мигдалю
Розмір плодів і час дозрівання мигдалю залежать від запилювача.
Добір відповідного запилювача є дуже важливим і з огляду на те, що в ядрі плодів знаходиться амигдалін – ціаногенний глікозид, який впливає на солодкий або гіркий смак мигдалю.
Одній із тканин материнського організму – покриву насінного зачатку – властивий високий уміст пруназину, який є прекурсором амигдаліну у гірких насінинах.
Якщо запилювачем є сорт із солодкими мигдалинами, в ядрі мигдалю, який утворюється у результаті запліднення, вміст амигдаліну знижується на 21%. Таким чином мигдалини є солодшими.
Іншою важливою рисою є форма мигдалю та форма ядра. Мигдалини із закругленими кінчиками використовуються в кондитерському виробництві. Особливо цінуються сплощені ядра, які можна покривати товстішим шаром цукру. Для виготовлення мигдалевих пластівців бажано використовувати ядра видовженої форми.
Натомість мигдалини з дуже округленими краями не придатні для шоколадних плиток – там краще використовувати сплощені ядра.
Ці характеристики плодів можна модифікувати через добір відповідного сорту-запилювача (metaxenia).
Додати коментар