Чим молодша свиня, тим більше впливає на неї мікроклімат на фермі
Мікроклімат на свинофермі потребує особливої уваги: температура, вологість, вміст шкідливих газів, швидкість руху повітря, освітленість, запиленість, мікробна забрудненість. Чим молодша тварина, тим більше на неї впливає стан довкілля.
Тіло свині вкрито дуже негустим шерстяним покривом, який фактично не захищає її від зовнішнього температурного впливу. Тому кожна вікова й виробнича групи мають розміщуватися за відповідної температури (див. таблицю).
При цьому різниця між температурою, яка потрібна для свиноматки й новонароджених поросят, досягає 15 °С, і це тоді, коли тварини розміщуються на відстані 0,5 м. Обігрівають поросят інфрачервоними лампами або кладуть килимки з підігрівом.
Якщо температура в приміщенні нижча за оптимальну, то підвищується потреба свиней в обмінній енергії. Відповідно знижуються середньодобові прирости, підвищується рівень споживання корму.
Перевищення рівня оптимальних температур також впливає негативно: виникає дискомфорт, знижуються споживання корму й репродуктивні якості, збільшується інтервал між відлученням і плідним осіменінням (сервіс-період), знижується фізіологічна адаптація (підвищується температура тіла й погіршується охолодження через дихальні шляхи).
Додати коментар