Випаровування вологи з ґрунту гальмується за мілкого безполицевого обробітку
Кількість вологи, втраченої з ґрунту під час парування, визначається як синоптичними умовами, так і агротехнічними заходами.
Про це свідчать дослідження Інституту зернових культур НААН України.
Згідно з ними, в посушливі роки втрати її з ґрунту становили 323-709 куб. м/га (26,1-40,3%) проти весняних вихідних запасів, за дощовитої погоди не перевищували 15-52 куб. м/га (0,6-2,8%).
Процеси випаровування води (переважно із шару 0-50 см) посилювалися за глибокої оранки й гальмувалися за весняного мілкого безполицевого обробітку, що пояснюється формуванням ущільненого прошарку ґрунту (10-20 см) і досить високим ступенем проективного покриття його поверхні рослинними рештками.
На час сівби озимини чорний пар зберігав 159-171 мм, ранній – 168-181 мм продуктивної вологи.
Такий рівень запасів незалежно від способу утримання ріллі повністю задовольняє потребу рослин у воді в період їх осінньої вегетації.
Додати коментар