Тваринництво

Робот відділяє куряче м’ясо від кісток вдесятеро швидше, ніж людина

Робот відділяє куряче м’ясо від кісток вдесятеро швидше, ніж людина

Однією з найважчих операцій у цехах забою птиці є відділення м’яса від кісток. На сучасних лініях переробки птиці на цю операцію в середньому відводиться близько 30 секунд на 1 голову, тобто працівник має обробити 120 голів на годину.

Важка й одноманітна праця призводить до професійних захворювань. Як засвідчили дослідження Національного інституту безпеки й гігієни праці США, 76% працівників, що виконували цю операцію, мали певний рівень пошкодження нервів у руках, а 34% – ознаки тунельного синдрому зап’ястя.

Робот-маніпулятор Gribbot, який розробили у Норвегії, функціонує як рука людини, використовуючи спеціальні інструменти, щоб відокремити філе від кісток. Робот забезпечує кращу якість та вищу продуктивність порівняно з людиною – 1-1,5 тис. голів на годину.

Це не лише підвищує ефективність і прибутковість за рахунок зниження виробничих витрат, а й дає змогу оптимізувати вихід сировини, максимально збільшуючи кількість філе, що переходить у преміальний продукт, і мінімізуючи кількість м’яса, яке залишається на кістках.

Розробники Gribbot упевнені, що в найближчі п’ять років роботи, які поєднуватимуть фантастичну спритність рук людини зі значно більшою продуктивністю, виконуватимуть у птахівничій галузі все більше операцій.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!