Тваринництво

Погіршення несучості курей може бути наслідком мікотоксикозу

Погіршення несучості курей може бути наслідком мікотоксикозу

Мікотоксикоз у курей може призвести до зниження несучості. Вплив мікотоксинів проявляється за наявності лише 100 ppb у кормі, наприклад за 21-денного впливу охратоксину.

Підвищення рівня токсину знижує продуктивність. Подібний ефект одержують, впливаючи на птицю афлатоксином.

На відміну від цього, рівні контамінації ДОНом, що впливають на продуктивність під час розведення курей, є високими і рідко виявляються у зерні та вторинних продуктах. У експериментальних умовах для того, щоб негативно вплинути на продуктивність, необхідно згодовувати понад 10 000 pb ДОН упродовж 28 днів. За збільшення часу згодовування контамінованого корму (ДОН – від 56 до 144 днів) спостерігається відновлення яєчної продуктивності.

Це відновлення пояснюється поведінкою птиці: низьке поїдання корму на початку експозиції ДОН і його збільшення після цього. Найімовірнішим механізмом скорочення виробництва яєць є зменшення синтезу білка.

Зниження синтезу альбуміну є результатом дегенерації тканини печінки, викликаної охратоксином, Т2 і ДОН. Як наслідок, печінка може бути блідою, пухкою та іноді з поверхневими крововиливами.

Виробництво яєць не є першим параметром, на який впливають мікотоксини у племінних курей. Ембріональна смертність і виведення можуть змінюватися під впливом мікотоксинів навіть більше, ніж виробництво яєць. Утім, вони можуть змінюватися і без їхнього впливу.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!