Тваринництво

Вчені пропонують визначати стать курей на стадії зародків

Вчені пропонують визначати стать курей на стадії зародків

Німецькі науковці офіційно заявили щодо випробувань методу визначення статі зародків курей. На їхню думку, він матиме комерційну цінність, пише журнал «Наше птахівництво».

Методика способу полягає у створенні невеличкого віконця у шкаралупі яйця за допомогою лазерного пристрою й видаленні шкаралупи. Після цього стать визначається за допомогою спектрометричного аналізу.

Спектрометричний аналіз базується на різниці вмісту ДНК у клітинах півників і курочок. Для переважної кількості самців характерна наявність у геномі двох великих статевих хромосом – ZZ, а для самиць – ZW. До того ж W-хромосома втричі менша за розміром, ніж Z-хромосома, що створює до 2% різниці в загальному вмісті ДНК у самців і самиць.

Відповідно до цієї методики, якщо яйце містить зародок самиці, то віконце закривається і яйце повертають в інкубатор, а якщо самець, то яйце видаляють з інкубатора й використовують для годівлі тварин.

За твердженнями німецьких науковців, такі машини-пристрої вже найближчого часу мають надійти до промислових галузевих компаній країни, що покладе край практиці знищення добових півників у яєчному птахівництві.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!