Виробники свинини скаржаться, що ціни на свинину змушують їх працювати у збиток
Ціна кілограму живця свиней нижче 40 грн/кг означає, що свинарі працюють в нуль або й у збиток. Нині ж у середньому по країні вона дорівнює 37-41 грн/кг.
Про це інформують в Асоціації свинарів України».
«У середньому 40-42 грн/кг (з ПДВ) – та межа, коли господарство працює в нуль або має незначні прибутки, – зауважив директор ТзОВ «Росан-Агро» (Львівська область) Сергій Мамчич. – Коли цей рівень опускається нижче – до 39-40 грн/кг, виробник майже нічого не заробляє, а то й взагалі працює у збиток».
На прикладі свого господарства він пояснює ситуацію здороженням енергоресурсів: ідеться про електроенергію, оскільки «Росан-Агро» майже відмовився від газу.
Крім того, швидко зростає рівень заробітної плати – цей процес особливо характерний для західного регіону, адже тут трудова міграція активніша, ніж у решті областей.
За словами Сергія Мамчича, ціни на фураж сягнули європейського рівня. «Нині Україна виробляє багато зернових, потужності країни щодо експорту значно зросли», – пояснив він.
До того ж, вартість грошей в Україні вища вчетверо-вп’ятеро, а інвестицій без дотацій – на 30%, додав директор «Росан-Агро».
Додати коментар