Тваринництво

Виснаження в поросят може розвиватися за поганого поїдання недоброякісного корму

Виснаження в поросят може розвиватися за поганого поїдання недоброякісного корму

Причинами виснаження поросят часто є недостатність і незбалансованість раціонів годівлі через низьку молочну продуктивність свиноматки (гіпогалактію) або агалактію – відсутнсть молоковіддачі. У такому разі новонароджені поросята не отримують достатньої кількості молока й поживних речовин.

Важливо діагностувати гіпогалактію й агалактію у свиноматок на ранніх етапах і вжити відповідних заходів. Часто гіпогалактія й агалактія є наслідком захворювання свиноматок на ендометрити та мастити.

Виснаження в молодняку може розвиватися за поганого поїдання корму – якщо  використовуються недоброякісні корми з поганими гранулометричними якостями.

За порушення норм годівлі ознаки виснаження в поросят можна зафіксувати вже з другого тижня життя. У цей період у них зростає потреба в поживних речовинах, а надходження білків і жирів, які поросята отримують із молоком свиноматки, знижується.

Голодування або недоїдання призводить до кормового стресу й захворювання. Крім того, захворювання у цей період може спричинити різке введення поросятам підкорму. Це пов’язано з віковою недорозвиненістю ферментативної та травної систем поросят, які нездатні повноцінно засвоювати протеїн рослинних кормів і крохмаль.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!