Техніка

Як швидко оцінити продуктивність вентиляторів у пташнику

Як швидко оцінити продуктивність вентиляторів у пташнику

Високий ступінь зношення тунельного вентилятора в пташнику знижує його потужність на 5-10%. Якщо таких вентиляторів кілька, то сумарно швидкість потоку повітря в приміщенні може знизитися на 25-30%.

Відтак у пташнику замість потрібних 3,05 м/с швидкість повітря становитиме лише 2,13 м/с. Таке зниження під час літніх температурних піків може призвести до падежу птиці.

У спекотні дні зниження швидкості потоку повітря у пташнику навіть на 0,5 м/с погіршує конверсію корму, негативно позначається на рості бройлерів. Різкіше падіння швидкості тунельної вентиляції веде до загибелі поголів’я.

Один із способів швидко оцінити продуктивність вентиляторів і виокремити ті, що потребують ремонту чи заміни, – це перевірка швидкості обертання лопатей.

Вона проводиться вимірювачами частоти обертання лопатей – лазерними тахометрами. Для цього достатньо стати поруч із вентилятором, навести вимірювач на лопаті й натиснути кнопку.

При цьому потрібно враховувати кілька моментів. Так, показники приладу слід ділити на кількість лопатей вентилятора. Наприклад, якщо прилад показує 1499 RPM, це означає, що швидкість обертання 3-лопасного вентилятора становить 500 об./хв.

Необхідно порівняти отримані дані з технічними характеристиками вентилятора. Якщо протестований вентилятор показує нижчі оберти, його варто перевірити, і за потреби обслужити чи відремонтувати.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!