Агрономія

Септоріоз набуває значної шкідливості кожні 25 років

Септоріоз набуває значної шкідливості кожні 25 років

Септоріоз в Україні поширений в усіх ґрунтово-кліматичних зонах, де вирощують озиму та яру пшениці.

Історія поширення цієї хвороби свідчить, що вона набуває значної шкідливості кожні 25 років. Інтенсивний розвиток септоріозу зафіксовано на початку 1970-х років у всьому світі.

Хвороба проявляється на листках, листкових піхвах, стеблах і колосках. Симптоми хвороби різняться залежно від збудника.

Джерелом інфекції септоріозу колосу є рослинні рештки (стерня, солома, полова) і зерно, де збудник зберігається у вигляді пікнід зі спорами або перитеціїв із сумками, звідки інфекція переходить на сходи, а потім упродовж усієї вегетації розвивається на всіх надземних органах, уражуючи колос і зерно.

Додатковим джерелом інфекції септоріозу можуть бути дикорослі злакові.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!