Овочі-Ягоди-Сад

Інститут виноградарства і виноробства дослідив столові сорти винограду любительської селекції

Інститут виноградарства і виноробства дослідив столові сорти винограду любительської селекції

Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова дослідив і оцінив господарчі властивості низки цінних сортів любительської селекції зі своєї колекції.
 
Контролем слугували поширені сорти власної селекції, які внесені до Реєстру сортів рослин України.

У середньому за три роки спостережень продуктивністю виділялася форма Низина з урожайністю 23 тонни/га. Решта форм були на рівні контролю або незначно йому поступалися.

Утім, для сорту винограду дуже важлива стабільність основних показників, зауважили в Інституті виноградарства і виноробства. Так, за три роки різниця між мінімумом і максимумом врожайності у форми Ніна сягала 14,2 тонн/га, а у форми Низина – 22 тонни/га.

Натомість у контрольного сорту Аркадія показник був на рівні 4 тонни/га, а у сорту Загадка – 5 тонн/га.

Стабільна за роками врожайність важлива для сорту, бо її значні коливання негативно впливають на стан кущів, визрівання лоз і, відповідно, на перезимівлю та збереженість насаджень.

Дуже висока врожайність зазвичай погано позначається на якості грон і смакових характеристиках ягід, а регулювання навантаження гронами у промислових насадженнях надто трудомістке і затратне, аби бути економічно доцільним.

У середньому за три роки майже всі форми любительської селекції за великоягідністю були на рівні контролю або перевищували його. Зокрема, форми Монарх і Ніна мали ягоди вагою 17 г і 18 г відповідно. Проте, велика різниця між min і max вагою протягом трьох років спостережень свідчить про нестабільність цієї ознаки у форм Ніна (11,2 г) і Преображеніє (6,3 г). У решти форм і контрольних сортів цей показник був умежах 5 г.

Висока стабільність ознаки «великі ягоди» була спостережена у контрольного сорту Аркадія і форми Низина – різниця між min і max ваги ягоди не перевищувала 3 г.

Середня вага грона у більшості форм і сортів у середньому була понад 450 г. Виділявся великоплідний сорт Загадка – 581 г. За три роки найбільше середнє гроно спостережене у форми Преображеніє – 770 г, проте ця форма утворила й найменше середнє гроно – 255 г.

Товарність грон напряму залежить від рівня агротехніки у насадженнях. В умовах стандартної агротехніки це 30-95%. Під час досліджень у середньому понад 60% товарних грон отримано на кущах форм Низина і Монарх і на контрольних сортах.

Нестабільну товарність за роками спостережено у форм Низина (min – 30%, max – 88%) та Преображеніє (min – 40%, max – 62%). Високу і стабільну за роками товарність грон показала форма Монарх, перевершивши рівень контрольних сортів.

Вирощування любительських форм пов’язане зі значним збільшенням зелених операцій:  від чеканки, регулювання навантаження гронами до видалення у грона «крил» та навколишнього листя.

Зазвичай у любительських форм недостатньо вивчена адаптивність і стійкість до хвороб, що може стати проблемою під час закладання насаджень у нових виноградарських регіонах.

У любительській селекції варті уваги потенційна великоягідність і схильність до формування великих грон. Любительські форми можуть бути донорами цих ознак під час наступних схрещувань, наголосили в Інституті виноградарства і виноробства.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!