Годівля свиней досхочу знижує м’ясні якості туш
Істотну роль у відгодівлі свиней відіграють такі технологічні аспекти, як кратність і фронт годівлі, кількість корму: обмежена (нормована) або досхочу.
Кратність установлюється для поліпшення поїдання кормів, якнайповнішого використання поживних речовин, їхньої трансформації в м’язову та жирову тканини.
За даними досліджень, дво- й триразова годівля раціональніша, ніж годівля 4-5 разів, яка не дає відчутних результатів, а тільки збільшує витрати праці й скорочує час відпочинку свиней.
Годівля досхочу (за поїданням) у перший період і обмежена – в другий покращує м’ясні якості туш порівняно з нормованою в перший і досхочу – в другий періоди.
Якщо годувати свиней досхочу впродовж обох періодів, то знижуються м’ясні якості туш, але підвищується середньодобовий приріст живої маси й зменшується тривалість відгодівлі.
Важливий також і нормальний (повний) фронт годівлі: 30-33 см на одного підсвинка. Повний фронт особливо потрібний у разі використання вологих кормів, а за сухої годівлі його можна зменшити з розрахунку 1,5 голови на одне місце.
Механізм подачі води повинен бути легкодоступним для свиней. Напувалки мають розташовуватися в загонах у таких кількостях і таким чином, щоб біля них не скупчувалися тварини.
Додати коментар