В Україні почали вирощувати прісноводні перли за китайською технолоією
Фахівці Херсонського державного аграрного університету (ХДАУ) першими в Україні почали вирощувати пріс¬новодні перли. Для цього вони використовують китайську технологію, пише «Україна молода».
Якщо у природі виявити перлину можна лише в одній зі 100 устриць, а перший «урожай» коштовних камінців очікувати не раніше, ніж через три роки, то у штучних водоймах отримати результат реально вже навесні 2019 року.
Лабораторні дослідження у Херсоні тривали впродовж шести місяців, i лише після цього в мушлі молюсків стали імплантувати піщинки.
Для першої експериментальної партії відібрали близько 100 штук «перлинниць» двох видів.
«Ми замінили маточне поголів’я з перлинних устриць на найбільш пристосованих до наших умов беззубок та перловиць, – розповів керівник проекту, доцент кафедри екології та завідувач лабораторії біоресурсів ХДАУ Віталій Оліфіренко. – Технологія вирощування перлів дуже тонка, адже необхідно, щоб піщинка точно потрапила в потрібне місце. Цією копіткою роботою, що вимагає ювелірної точності, займаються винятково жінки».
Технологію виробництва українці вивчали у Китайському науково-дослідному центрі при найбільшому в світі концерні з вирощування перлів.
Після вдосконалення вона отримала високу рентабельність та може бути запатентована в Україні.
На початковому етапі технологію відпрацьовують на місцевих видах молюсків, але з часом поголів’я збільшать за рахунок виведених у Китаї особливих гібридів мушлі.
Селекціонери відбирали їх протягом 200 років i добилися того, що вирощені у них перли мають дуже великий розмір і за своїми параметрами нічим не відрізняються від натуральних морських.
AgroTimes
Додати коментар