Лляна олія швидко втрачає цінні харчові властивості
Олійний льон має великий потенціал для багатьох галузей господарства.
Це посухостійка культура, що не виснажує ґрунти та є добрим попередником для інших сільгоспкультур.
За даними ФАО, вміст ліноленової кислоти в олії льону, яка придатна в основному на харчові цілі, становить 10-35%.
Усю лляну олію можна вживати у їжу, але свіжовичавлена олія дуже швидко окислюється та втрачає найцінніші харчові властивості.
Якщо для технічної переробки це приводить до незначних втрат (хоча бажано використовувати сучасні технології переробки й консервування), то для харчового напряму це робить олію протягом місяця непридатною для подальшого використання.
З цих причин найпридатнішими для харчових цілей є сорти льону медичного та харчового призначення з підвищеною оксистабільністю за рахунок зміненого якісного складу олії та вмісту антиоксидантів (токоферолів), що значно подовжує термін зберігання олії.
Додати коментар