Агрономія

Щілинування забезпечує руйнування плужної підошви ґрунту

Щілинування забезпечує руйнування плужної підошви ґрунту

Досить важливим агрозаходом, який потрібно застосовувати в системі основного обробітку ґрунту під ранні ярі культури, є його щілинування.

У Південному Степу є великі площі, на яких спостерігаються ерозійні й дефляційні процеси, що призводять до стікання води в понижені місця і змиву його родючого шару.

Завдяки щілинуванню можна значно зменшити стікання води від атмосферних опадів і за рахунок цього додатково накопичити 200-400 куб. м/га вологи та підвищити врожайність зернових культур на 2-4 ц/га.

Слід ураховувати, що щілинування не замінює жоден із заходів у технологіях вирощування сільськогосподарських культур, а лише доповнює їх і забезпечує регулювання водно-повітряного і поживного режимів ґрунту, а завдяки прорізанню підорних шарів запобігає стіканню води, збільшує швидкість її вбирання та попереджає процеси вимокання рослин у понижених місцях.

Цей захід забезпечує також руйнування плужної підошви й ущільненого прошарку підорного шару. Щілинування проводять на подових пониженнях, засолених ґрунтах і схилових землях крутістю понад 1°.

Відстань між щілинами залежить від типу ґрунту й крутості схилу. На ріллі з крутістю до 3° щілини нарізають через 6-8 м, за крутості схилу 3-5° – через 4-5 м, а на схилах понад 5° – через 2-4 м.

Глибина щілинування має бути 40-60 см. Нарізаючи щілини, слід дотримуватись умов, щоб їх напрямок був близьким до горизонталей поля.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!