Овочі-Ягоди-Сад

Ягоди лохини виростають великими, якщо містять багато кісточок

Ягоди лохини виростають великими, якщо містять багато кісточок

Як поліпшити якість плодів у високорослої лохини? Один із способів – інтенсифікувати на плантації роботу комах-запилювачів. Для цього є кілька методів.

Зокрема, у насадженнях можна поселити вулики з джмелями – ті активно працюватимуть навіть у прохолодну погоду, коли температура сягає лише +8 °C. На 1 га насаджень лохини знадобиться не менше ніж чотири сильних джмелиних сім’ї.

Якщо ж кущі на плантації потужні і рясно квітнуть, кількість джмелиних сімей, яких навесні заселяють у ягідник, має бути не меншою ніж 10.

Інший шлях – обробити плантацію спеціальними атрактантами, що приваблюватимуть комах-запилювачів. Навіть якщо ягідник зусібіч оточений іншими квітучими полями, бджоли його все одно охоче відвідуватимуть, збиратимуть і переноситимуть між квітками пилок.

Обидва методи є ефективними, бо наслідком інтенсивної роботи комах є якісне запилення квітів і більша кількість насінин у плодах. Своєю чергою це інтенсифікує постачання поживних речовин до зав’язей, й плоди виростають більшими й смачнішими, мають досконалу симетричну форму. Також плоди з більшою кількістю насінин менш уразливі до фізіологічних хвороб й витриваліші до обігу в торгівлі.

Створивши на плантації правильні умови для запилення, польський фермер Станіслав Дуда, господарство якого розташоване у Малопольському воєводстві, досяг дворазового збільшення маси плодів у високорослої лохини сорту Блюкроп – з 1 до 2 г.

Більше дізнатися про успішний досвід товарного вирощування лохини у Польщі можна буде під час форуму «Промислове ягідництво-2018: Успішні технології», який відбудеться 29 листопада у Вінниці, у приміщенні Вінницької обласної філармонії.  

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!