У лінії напування птиці не рекомендується використовувати пом’якшувачі
Питну воду зазвичай використовують для введення в організм птиці вакцин, ліків, поживних речовин тощо. Через те, що птиця за масою споживає вдвічі більше води, ніж корму (за спекотної погоди, в умовах теплового стресу споживання води втричі-вчетверо), найшвидшим способом уведення ліків є додавання їх у питну воду.
Питну воду пом’якшують для зниження жорсткості (усунення солей кальцію та магнію) та знезалізнення. Солі та залізо можуть перешкоджати нормальному водопостачанню через блокування трубопроводів. До того ж жорстка вода знижує ефективність деяких засобів чищення.
Для зниження жорсткості води застосовують засоби, дія яких полягає в заміні кальцію та магнію на натрій, до надмірного вмісту якого птиця дуже чутлива. Саме тому в більшості випадків не рекомендується використовувати в лінії напування птиці пом’якшувачі.
Якщо обійтися без засобів пом’якшення води не вдається, для запобігання неприпустимому підвищенню концентрації натрію слід здійснювати постійний контроль умісту цієї речовини у воді.
Додати коментар