Скорочення виробництва молока в корів без сухостійного періоду покращує енергетичний баланс на початку лактації
За останні вісім тижнів до отелення вміст молочного білка в корів без сухостійного періоду збільшується до середнього рівня 5,1%. За тиждень до отелення вміст білка в молоці зростає до 7,5%.
Таку динаміку рівня білка в молоці дослідники пояснюють збільшенням імуноглобуліну протягом останніх тижнів перед отеленням.
Уміст жиру в молоці корів без сухостійного періоду становить 5,2% за останні вісім тижнів до отелення.
Зменшення виробництва молока в корів без сухостійного періоду сприяє покращенню енергетичного балансу на початку лактації.
Якщо оцінити втрати молока внаслідок зниження продуктивності корів за скороченого сухостійного періоду й частоту вибраковування корів унаслідок патологій, які розвиваються на фоні негативного енергетичного балансу після отелення, то шальки терезів схилятимуться на користь першого.
Тобто економічний збиток від зниження продуктивності буде менший, ніж за вибраковування та вимушеного забою високопродуктивних корів.
Отже, за зменшеної тривалості сухостійного періоду відбувається зниження обсягу виробленого молока за постійного споживання корму на початку наступної лактації, що зумовлює зменшення дефіциту енергії та позитивно позначається на чутливому в цей період обміні речовин. За даними деяких дослідників, це своєю чергою приводить до поліпшення показників відтворення.
Додати коментар