Озон розподіляється у пташнику нерівномірно
Штучне озонування повітря в пташнику забезпечує зменшення його мікробного обсіменіння та вмісту шкідливих газів.
Невеликі кількості озону, що надходять в організм птиці ззовні з їжею, водою, повітрям, здатні посилювати міжклітинну взаємодію й нормалізувати їх функціонування, що в підсумку позитивно впливає на фізичний стан і резистентність організму, продуктивні показники птиці. Оскільки внаслідок озонування птиця менше хворіє, то потрібно й менше ліків для лікування.
Застосування озону, на відміну від використання хімічних препаратів для дезінфекції та дезодорації повітря, не призводить до накопичення шкідливих речовин у продукції та забруднення ними довкілля.
Проте є й негативні наслідки. Озон – дуже токсичний газ. Гранично допустима його концентрація (ГДК) у повітрі приміщень у присутності людей і птиці становить 0,1 мг/куб. м, у той час як летальна для мікроорганізмів концентрація навіть за тривалої експозиції щонайменше вдесятеро більше.
Тому про ефективну дезінфекцію говорити не доводиться. За даними Агентства з охорони довкілля США, високі рівні озону можуть викликати зниження функції легень, подразнення горла, важкі симптоми астми, кашель, біль у грудях, задишку, подразнення легеневої тканини й підвищену чутливість до інфекцій органів дихання.
Складність полягає також у рівномірному розподілу озону в об’ємі пташника: десь його концентрація може перевищувати ГДК, а десь бути недостатньою для отриманням належного ефекту. Крім цього, виникають труднощі контролю цих концентрацій.
Додати коментар