Особливості селекційного відбору перепелів
За селекційної роботи перший відбір перепелят проводять за живою масою у віці 4 тижнів, другий – у 6 тижнів.
За сімейної селекції попереднє оцінювання плідників за живою масою нащадків проводять за першими двома партіями перепелят у 4-тижневому віці, у яких треба мати не менше ніж 20 нащадків від одного батька. Для отримання такої кількості нащадків потрібно проінкубувати дві партії яєць тижневого збору кожна.
Остаточне оцінювання самців проводять за живою масою нащадків у 6-тижневому віці. Птицю, кращу за власною живою масою й показниками батьків, залишають для подальшої селекційної роботи.
У 5-6-тижневому віці перепілок переводять у приміщення для дорослої птиці й розміщують в індивідуальних клітках відповідно до попереднього плану спарювання. В такому відборі враховують показники живої маси, м’ясних форм і тілобудови перепілок у 4- і 6-тижневому віці, а також продуктивність батьків, сибсів і напівсибсів.
Перевагу віддають птиці, що походить із сімей із меншою варіабельністю живої маси, має високу енергію та швидкість росту й хороші м’ясні форми тілобудови.
В яєчних породах і лініях насамперед відбирають перепелиць із високою яєчною продуктивністю (не менше як 74 яйця за перших три місяці яйцекладки) за заплідненості яєць не менше ніж 90-95% і масі яєць 9-11 г.
Попередній відбір перепілок за масою яєць слід проводити у 8-тижневому віці. Для цього від кожної несучки зважують по 8-10 яєць і відбирають для відтворення стада тих, у яких маса яйця становить 9 г і більше.
У 8-тижневому віці рекомендується оцінювати перепілок і за забарвленням шкаралупи. Тих, що зносять яйця з білою шкаралупою, слід вибраковувати, якщо лінія не селекціонувалася на зниження забарвленості шкаралупи.
Додати коментар