Каховський завод розробив установку для максимально механізованого очищення цибулі
Каховський експериментальний механічний завод (КЕМЗ) розробив установку для обрізання кінцевої і пір’яної частин ріпчастої цибулі.
Новинка отримала заводське маркування V-EH.300 і призначена для механізації очищення цибулі від шкірки у промислових виробництвах, повідомили в компанії.
Зараз більшість українських компанії, які спеціалізуються на товарному виробництві цибулі, використовують для цього ручну працю.
У середньому одна людина здатна за годину очистити не більше 10 кг цибулі, а якщо говорити тільки про обрізання пір’яної і кореневої частини цибулини, то не більше 60 кг/год.
Щоб вийти на продуктивність по повному очищенні цибулі ручним способом до 1 тонни/год., підприємцям необхідно наймати близько 100 сезонних робітників, і не менше 20 осіб для ручного обрізання очищеної цибулі, зауважили в КЕМЗ.
Раніше завод випустив унікальну машину для очищення ріпчастої цибулі від шкірки V-ED51.5 потужністю до 1,2 тис. кг/год., однак після неї потрібна додаткова операція з обрізання цибулі, і як наслідок – мінімум 20 осіб найманих сезонних робітників.
У зв’язку з цим КЕМЗ вирішив максимально механізувати процес очищення цибулі, результатом чого стала нова розробка V-EH.300.
Ця модель разом із V-ED51.5, дозволяє виконувати виробничу програму з очищення ріпчастої цибулі від шкірки використовуючи при цьому працю всього шести операторів, завдання яких орієнтувати цибулину перед подачею в зону обрізання.
Крім того, концепція розробки дозволяє поступово нарощувати продуктивність лінії шляхом осьової стикування установок V-EH.300 одна до іншої.
Тепер підприємству для очищення, наприклад, 5 тонн цибулі в годину замість 500 робочих знадобиться не більше 30 чоловік, підкреслили в КЕМЗ.
Заводські випробування новинки заплановані на початок 2019 року.
Додати коментар