Тваринництво

Два методи відлучення поросят

Два методи відлучення поросят

Найчастіше поросят відлучають один-два рази на тиждень. Це допомагає синхронізувати охоту в свиноматок і, як наслідок, систематизувати роботу техніків штучного осіменіння та в майбутньому отримувати поросят у тижневій групі більш-менш однакового віку.

Зазвичай під час відлучення першими забирають свиноматок, а лише потім – поросят. Це безпечніше, зручніше і мінімізує стрес у свиноматок.

Існують різні підходи щодо того, як саме забирати поросят із відділу опоросу. Одним із методів є забирання поросят «сім’ями», коли всі поросята від однієї свиноматки переходять в одну клітку у відділі дорощування.

Інколи для цього використовують спеціальні візки, щоб уникнути будь-якого контакту поросят із різних «сімей» між собою. Такий спосіб ефективний за інфекційних хвороб на фермі, бо зменшує прямий контакт між різними поросятами. Крім того, усувається конкуренція (відразу після відлучення часто помітно, як поросята влаштовують запеклі бійки для з’ясування ієрархії в новоствореній групі).

Недоліком цього методу є значні затрати робочої сили, нерівномірність тварин у групі за розміром. Адже через неоднакову молочність і різну вагу при народженні вони неоднаково набирали вагу. Надалі це створюватиме проблеми з переведенням поросят із корму на корм, який зазвичай оптимізується під вагу поросят.

Крім того, не завжди клітки у відділі дорощування відповідають за розміром кліткам на опоросі, тож усе одно доводиться змішувати кілька груп. Однак такий метод усе одно вартий уваги, особливо на фермах зі значним поширенням інфекційних хвороб або ж на фермах, що спеціалізуються на вирощуванні свиней без антибіотиків.

Більш звичним є метод, коли поросят виганяють групами і вже у відділі дорощування сортують за розміром (на великих, середніх, малих і найменших). На особливо проактивних фермах ще на опоросі позначають клітки за розміром поросят і виганяють окремо великих, середніх і малих. Це зменшує кількість поросят, яких потрібно витягнути вручну з клітки й полегшує роботу під час сортування.

Сортування поросят за розміром вирівнює конкуренцію в клітці та, найголовніше, дозволяє змінювати комбікорм більш оптимально до ваги поросят.

Відсортовування найменших поросят дозволяє приділити їм додаткову увагу (додаткове лікування, підгодовування молоком, комфортніші умови), що дозволить зменшити різницю у вазі порівняно з іншими поросятами.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!