Овочі-Ягоди-Сад

Дефіцит магнію у винограді призводить до зменшення вмісту цукру в ягодах

Дефіцит магнію у винограді призводить до зменшення вмісту цукру в ягодах

Нестача магнію у винограді проявляється як хлороз тканин між прожилками листка, самі ж прожилки лишаються переважно зеленими.

Через це знижується якість продукції: у ягодах зменшується вміст цукру, посилюється параліч гребенів (всихання).

Зазвичай нестача магнію настає на ґрунтах із низьким рН, особливо за внесення високих норм калійних добрив: магній і калій вступають у антагонізм при поглинанні їх рослиною.

Для корекції дефіциту магнію на кислих ґрунтах рекомендується вносити магнієвмісні вапнякові речовини, наприклад, доломіт.

Для внесення в ґрунт і по листку можна використовувати й інші магнієвмісні добрива – сульфат магнію, карбонат магнію (магнезит).

Легкорозчинний обмінний магній сильно вимивається, і якщо його запаси не поповнюються за рахунок вивітрювання магнієвмісних глинистих матеріалів, то ґрунт збіднюється. Саме тому для піщаних ґрунтів нестача магнію є типовою.

За високої врожайності (10-20 т/га) винесення виноградом магнію з ґрунту сягає 14-20 кг/га. Більшість спожитого рослиною магнію використовується під час утворення листя і нових пагонів.

Зважаючи на важливість магнію для фізіологічних процесів винограду та на те, що ґрунти часто є збідненими на легкорозчинний магній, до живлення винограднику магнієм слід підходити відповідально.

Його слід виконувати на всіх ділянках, де аналізи ґрунту не вказують на високу  забезпеченість магнієм. На кислих ґрунтах, що потребують розкислення, вносять вапно із високим вмістом магнію.

У решті випадків застосовують стандартні магнієвмісні добрива – цинковий купорос (кирезит), калій-магнезію (суміш сірчанокислого калію і сірчанокислого магнію) тощо.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!