Переваги й недоліки холодного таврування ВРХ
Холодне тавро для ідентифікації поголів’я ВРХ робиться один раз і на все життя практично на будь-якій ділянці тіла (боки, шия, стегна, лопатка, щока) й у різних формах: літери, цифри, символи або логотип господарства.
Масштабність номера дозволяє ідентифікувати тварину з відстані понад 20 м, що значно полегшує роботу персоналу ферми.
Окрім того, можна таврувати всі вікові групи тварин. Процедура холодного таврування не впливає ані на термін вагітності, ані на молочну продуктивність.
Теличок краще таврувати в передзлучний період, а телят – починаючи з 4-8-тижневого віку: номер на тілі тварини буде рости разом із ним.
Залежно від сезону (линька) та фізіологічного стану тварини (активний ріст шерсті) ідентифікувати номер можна на 6-8-й тиждень після процедури.
До недоліків холодного таврування відноситься людський чинник: під час процедури помилка в номері не виправляється.
Для запровадження на фермі холодного таврування варто спочатку спробувати протаврувати два десятки тварин із різною експозицією прикладання холоду до шкіри, різних вікових груп, різних порід, і таким чином визначитися з оснащенням і правильно організувати роботу надалі.
Додати коментар