Тваринництво

Алкалоїди плевелу і триходесми є отруйними для птиці

Алкалоїди плевелу і триходесми є отруйними для птиці

Фітотоксикоз у птиці може спричинити отруєння алкалоїдами, що містяться в рослинах. Одна з небезпечних – плевел п’янкий, який повсюдно розповсюджений як злісний бур’ян ярих злакових культур.

Отруйна основа плевелу п’янкого – алкалоїд темулін, уміст якого коливається в межах 0,06-0,09%.

При отруєнні у птиці визначають запальні явища слизової оболонки органів травлення, дистрофію печінки, набряк мозку, множинні крововиливи.

Також небезпечна триходесма сива. Серед сільськогосподарської птиці до отруєння цією рослиною найбільш чутливі кури, потім качки й гуси, меншою мірою – індики.

Отруєння триходесмою сивою відбувається через наявність у рослині алкалоїдів триходесміну, інканіну та їх N-оксидів. У насінні вміст алкалоїдів може становити до 3% і більше. Вони – найтоксичніші й вельми стійкі до температури, не руйнуються навіть за +180 °С.

Симптоми отруєння триходесмою сивою складаються із загального пригнічення, відсутності апетиту, схуднення, припинення несучості.

У молодняку всіх видів спостерігається деформація суглобів, викривлення кінцівок, кульгавість, порушення координації рухів.  У внутрішніх органах і в головному мозку знаходять чітко виражені гемодинамічні порушення, які проявляються гіперемією судин, набряками. Крім того, є білкова й жирова дистрофії, вогнища некрозу. Слизова оболонка шлунково-кишкового тракту – у стані катарально-геморагічного запалення.  Спостерігається й розм’якшення епіфізів кісток із явищами остеопорозу.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!