Тваринництво

Холодне таврування забезпечує надійну і безболісну ідентифікацію ВРХ

Холодне таврування забезпечує надійну і безболісну ідентифікацію ВРХ

Холодне таврування є безболісним методом ідентифікації поголів’я тварин. Процес вимороження пігментних фолікулів волосся відбувається за допомогою рідкого азоту, сухого льоду, заліза й алкоголю. В результаті нейтралізуються пігменти, що відповідають за колір шерсті. Таким чином волосся на цій ділянці стає безбарвним назавжди.

Українські господарства лише знайомляться з холодним тавруванням. Більш звичні в молочному тваринництві – традиційні способи: вушна бирка й електронний чип. Існують ще й додаткові: нашийники з номерами, вищипи, татуювання, електронні браслети та електронні вушні бирки.

Можна навести чимало випадків, коли традиційні методи ідентифікації підводили: вушна бирка легко стирається й губиться твариною, часто забруднена гноївкою, номер не видно за шерстю вуха. Власне цифри – дуже маленькі і їх легко переплутати: 1 із 7, 8 із 6.

Траплялися випадки, коли під час вибракування забирали не ту голову й здавали тільну тварину через елементарну забрудненість вушної бирки. На випасанні пастухи часто не можуть ідентифікувати номер корови в охоті й по поверненню до ферми через людську недбалість ветеринарний лікар пропускає осіменіння. А кожне пропущене осіменіння обходиться господарю від 500 до 2000 кг молока. Загалом, залишивши без уваги стадо на один-два місяці, можна втратити 10-30% бирок у тварин.

Покупцеві можуть продати абсолютно іншу тварину – достатньо перечепити вушну бирку.

Нашийники теж мають малий розмір цифр, забруднюються; корови їх гублять або жують.

Електронна ідентифікація є на сьогодні занадто дорогою й потребує певного обладнання та сервісу. Вищипи на вушних раковинах є застарілим і малоефективним методом ідентифікації.

Холодне ж таврування згладжує значною мірою всі ці проблеми. Хоча воно не є універсальним методом, проте має бути додатковим методом ідентифікації.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!