Правильно заготовлені силос і сінаж здатні роками зберігати поживність
Силосування кормів має безліч переваг проти заготівлі сіна. Типові силосні культури забезпечують високий вихід поживних речовин з одиниці площі. Крім того, силосування можна повністю механізувати й усунути людський чинник, а також ефективно використовувати залишки від галузі рослинництва.
Правильно заготовлені силос і сінаж можуть зберігатися роками, не втрачаючи поживності. І місця вони потребують вп’ятеро менше, ніж сіно.
Важливим чинником для отримання високоякісного силосу є вологість маси, яку силосують. Залежно від виду рослин, цей показник коливається в межах 65-75%.
Кукурудзу та сорго слід скошувати у фазу молочно-воскової та воскової стиглості. У цій фазі рослини мають нижчу вологість і в масі накопичують зернову фракцію.
Конюшину й інші бобові збирають у фазу бутонізації, соняшник – на початку цвітіння, горох і вико-вівсяні – у фазу воскової стиглості бобів у перших двох нижніх ярусах.
Силос і сінаж можна порівняти з мочалкою: в них теж є велика кількість дрібних порожнин, які заповнені киснем або вуглекислим газом. Коли силос дуже вологий, порожнини заповнюються рідиною, витісняючи газ. Тоді змінюється спектр мікроорганізмів, здатних розвиватися в таких умовах із молочнокислих (бажаних) на клостридії (небажані бактерії).
За бажаної ферментації молочнокисла бактерія конвертує цукор у молочну кислоту, швидко й ефективно змінюючи pH для отримання смачного й поживного силосу.
Додати коментар