На зелений корм і силос краще використовувати цукрові сорти сорго
Зелена маса сорго містить глікозид дурин, який потім гідролізується в синильну кислоту та може викликати отруєння у тварин, яким згодовують корми з сорго.
Вміст дурину в сорго стрімко зростає у стресових для рослини умовах (перепади температур, різка зміна погоди).
Токсичність сорго виявляється за вмісту дурину понад 0,1%. В отаві вміст дурину збільшується в листі рослин удвічі. В дорослій рослині найбільше цього глікозиду міститься в листковій пластинці, найменше – у нижньому листку та корінні.
Токсичність дурину зменшується в разі збільшення вмісту цукру в рослині. Тобто доросла рослина є малотоксичною. Найтоксичніші молоді пагони віничного та зернового сорго.
Тому на зелений корм і силос краще використовувати цукрові сорти сорго, які набагато краще поїдають тварини. Під час силосування та сушіння дурин руйнується. Свіжоскошену зелену масу (особливо отаву) не можна одразу згодовувати худобі без доброго попереднього пров’ялювання.
Додати коментар