Тваринництво

Вимоги до вмісту вуглеводів, клітковини і мінеральних елементів у раціоні індиків

Вимоги до вмісту вуглеводів, клітковини і мінеральних елементів у раціоні індиків

За відгодівлі індиків в їхньому раціоні обов’язково мають бути вуглеводи, зокрема, крохмаль і цукри.

Водночас без клітковини неможливе перетравлювання цінніших поживних речовин. Сирої клітковини в раціоні індиків має бути близько 3,5-9%, проте оптимальною кількістю є 5,5%.

Мінеральні речовини й мікроелементи є складниками всіх тканин організму. Для індиків обов’язково нормують уміст кальцію, фосфору та марганцю. Невідповідне співвідношення в раціоні цих елементів є причиною патологічного розвитку кістяка, особливо на тлі дефіциту вітамінів.

Кальцій є необхідним елементом для формування шкаралупи яєць, без нього неможливе згортання крові. У формуванні кісткової тканини необхідними елементами є як кальцій, так і фосфор. Оптимальним є вміст кальцію на рівні 2% за наявності в раціоні 0,55% неорганічного фосфору.

За браку в раціоні племінної птиці марганцю виникає масова загибель зародків, знижується виводимість, в індичат із двомісячного віку виникає перозис.

Для повноцінної життєдіяльності організму необхідні мікродози хлору, сірки, йоду, калію, магнію, заліза, цинку, кремнію та кобальту.

Обов’язковими для контролю є й вітаміни, оскільки значна їх частина не синтезується в організмі, а має надходити з кормом. Зокрема, брак вітаміну А провокує в індиків зниження яйценосності та виводимості. Впливають на ці процеси вітаміни В, Н, Е, але вони також є активними учасниками обмінних процесів.

Складаючи раціони для індиків, варто зважати на той факт, що лише близько 10% енергії раціону йде на утворення продукції, а основна частина витрачається на процеси життєдіяльності власне організму.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!