Як захистити овочі від аскохітозу біометодом
За високої вологості аскохітоз уражує листки, стебла, рідше плоди огірків, кавунів, динь і гарбузів.
По краю листків утворюються великі розпливчасті світло-сірі або коричневі плями, вкриті чорними крапками – пікнідами.
На стеблах, коло вузлів, проступають біло-бурі плями й ураження починається у вузлах стебла, потім поширюється догори і донизу по стеблу, ураження листків починається з нижніх, рослина швидко засихає й гине.
Плоди уражуються, починаючи з плодоніжки: спочатку засихають, потім чорніють і розкладаються.
Наприкінці вегетації утворюється статева стадія – перитеції з сумкоспорами.
Проти аскохітозу можна застосовувати штам гриба Trichoderma harzianum або біопрепарат Фітоспорин-М на основі бактерії Bacillus subtilis штаму 26 Д.
Деякі господарства використовують висаджування восьми рослин на плитку (по чотири впритул з кожного боку).
Додати коментар