Купірування хвоста в свиней вбереже господарство від економічних збитків
Відкушування вух і хвостів значно поширено між поросятами.
При цьому кусання хвостів досить дорого обходиться галузі свинарства через втрату продуктивності, первинного/вторинного інфікування та вибракування тварин.
Деякі генетичні лінії свиней більш схильні до кусання. Кнури у 2,5 раза частіше, ніж самки, вдаються до цієї дії.
Серед причин цього явища – незбалансованість раціонів і брак протеїну, кальцію, фосфору, мікроелементів, перегрупування тварин тощо.
Також причинами канібалізму можуть бути малий обсяг корму незалежно від його повноцінності та збалансованості та меншою мірою відсутність у раціоні зелених кормів або можливості випасу тварин, технологічні обставини, на які тварини реагують негативно, неправильне купірування хвостів, стреси.
Дослідження доводять, що серед свиней, яких вирощували на соломі, випадки відкушування хвостів траплялися рідше, ніж у тих, яких утримували на дерев’яній підлозі.
Також частіше кусаються свині, що живуть у закритих загонах, ніж за відкритого утримання.
Найчастіше гризуть хвости свині на відгодівлі, рідше – племінні та ще рідше – молодняк на дорощуванні.
Правильне та своєчасне купірування хвоста – найкращий спосіб зменшення частоти випадків його кусання. Обрізати потрібно дві третини хвоста, залишаючи одну третину.
Додати коментар