Хворобу зелених м’язів у бройлерів часто спричинює стрес
Зелене м’ясо, або хвороба зелених м’язів у бройлерів дуже часто пов’язана з менеджментом та надмірним стресом перед відвантаженням птиці на забій.
Також причиною може бути стрес птиці в період утримання: сильний шум, відсутність корму або води більше ніж 3-4 години, тривала світлова програма тощо.
На думку експертів, в основі цієї патології також лежать порушення обміну речовин молодняку птиці, пов’язані з дефіцитом селену й інших антиоксидантів у раціоні батьківського поголів’я птиці.
Довідка
М’ясо зеленого кольору – патологія, яка розвивається за значної ішемії грудних м’язів унаслідок їх недостатнього кровопостачання, що призводить до розвитку атрофії, дистрофії та некрозів.
Недостатність опорних функцій сполучних тканин призводить до мікротравм судин у м’язах, коли птиця робить різкі рухи. Саме крововиливами в ділянках, уражених ішемією, й пояснюється зелений колір м’яса бройлерів.
Додати коментар