Через проблеми з визначенням стиглості сорго можна втратити до 60% урожаю
Один із проблемних моментів для фермерів – правильно визначити, коли настає період стиглості сорго.
На відміну від соняшнику чи кукурудзи, які збирають, коли рослина повністю висихає, в сорго листя довго може бути зеленим, тоді як насіння вже дозріло.
Цього ефекту спеціально добивалися селекціонери, бо це надає рослині витривалості в умовах водного стресу.
Натомість така властивість рослин уводить в оману фермерів, зокрема і в Україні, які запізнюються зі збиранням сорго.
За словами французького селекціонера Патріка Жонсона, таким чином фермери можуть втрачати 50-60% урожаю внаслідок осипання зерна, дії патогенних грибів, що розмножуються на оголеному зерні та знищують його.
Загальне правило таке: збирати сорго можна тоді, коли вологість зерна менша за 20%, найкраще – 18%.
У Франції врожай сорго збирають на високому зрізі, щоб темп збирання був високим, а листостеблова маса не додавала зерну вологості.
Серед фермерів побутує міф, що десикація посівів допомагає зерну краще розвинутися.
Водночас Патрік Жонсон вважає, десикація – це крайній засіб, наприклад, коли посіяно пізній гібрид, різко змінюється погода й треба пришвидшити дозрівання.
Додати коментар