Єдиний український виробник кольорової картоплі планує створити селекційну лабораторію
Фермерське господарство «Чорнохатово» (Миколаївська область) – єдине в Україні, яке вирощує і реалізує картоплю з кольоровим м’якушем. Основний ринок збуту – Західна Україна, пише «Инфоиндустрия».
Господарство виробляє близько 400-500 тонн картоплі з м’якушем білого, жовтого, рожевого і фіолетового кольорів, з них 200-250 тонн – елітна насіннєва картопля і сертифікований насіннєвий матеріал першого і другого покоління еліти. Картопля з кольоровим м’якушем займає 5% від загального обсягу.
Фермери вирощують картоплю методом двоврожайної культури, який дозволяє багаторазово розмножити матеріал. З 1 тонни бульб за два періоди вегетації протягом року «Чорнохатово» отримує 20 тонн картоплі.
З білих сортів культивує сорти Рів’єра, Тирас, Серпанок, Циганочка, Беллороса, Альваро, з кольорових – Гурман, Солоха N, Хортиця N.
Урожайність у господарстві рекордна для південних широт – 25-30 тонн/га. «Чорнохатово» постійно шукає сорти з високою рентабельністю, і кожні два-три роки змінює їх, тому що культивовані вироджуються.
«Ми шукаємо картоплю з високою репродуктивною здатністю, щоб отримувати 40-50 тонн/га», – зазначив Володимир Чорнохатов.
Фермерське господарство «Чорнохатово» планує створити власну селекційну лабораторію, в якій можна було б оздоровлювати насіннєвий матеріал і виводити нові високоврожайні сорти картоплі.
Додати коментар