Тваринництво

Щур свині не товариш: як захистити ферму від проникнення тварин ззовні

Щур свині не товариш: як захистити ферму від проникнення тварин ззовні

Територія свиноферми має бути огороджена суцільним парканом із фундаментом – це стане бар’єром для проникнення тварин на її територію і таким чином підвищить біобезпеку.

Якщо огорожа із сітки, її нижній кінець має бути залито в бетон. Якщо ферма межує з лісом, подвійний паркан зменшує ризик проникнення диких кабанів й інших тварин. Паркан потрібно постійно оглядати на наявність пошкоджень, особливо якщо він із сітки.

Усіх бродячих собак потрібно вигнати за межі території свиноферми й не дозволяти їм повертатись. Стійкого ефекту можна досягнути, якщо не тримати трупи свиней у межах досяжності для собак чи інших тварин. Також треба заборонити працівникам приносити тварин на ферму чи підгодовувати їх.

Добре утримувати на території ферми собаку у вольєрі, щоб він ніколи не залишав територію ферми, який має отримати всі щеплення, і випускати його вночі для відлякування котів й інших тварин.

Якщо ферма близько до лісу, є ймовірність проникнення всередину ферми кровосисних комах (ґедзів, оводів). Теоретично вони можуть перенести кров від хворого на АЧС дикого кабана. Хоча такі факти не підтверджено, але є ферми, що приділяють цьому багато уваги та закривають усі вентиляційні припливні клапани протимоскітною сіткою, незважаючи на те, що це створює додаткові проблеми з вентиляцією.

Щурів і мишей на свинофермі позбутися набагато складніше. Дератизація, якщо її проводити ефективно, досить витратний процес, який потребує як вкладення коштів у засоби боротьби з гризунами, так і спеціальних знань у цій галузі.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!