Тваринництво

У 2017 році Україна лише номінально втримала звання нетто-експортера свинини

У 2017 році Україна лише номінально втримала звання нетто-експортера свинини

За результатами 2017 року експорт свинини у грошовому еквіваленті перевищив її імпорт на $0,56 млн, а живих тварин – лише на $0,15 млн.

Про це свідчать дані митної статистики Державної фіскальної служби.

Порівняно з 2016 роком сальдо зовнішньої торгівлі свіжою, охолодженою та мороженою свининою скоротилося майже на 40%, а по товарній позиції «живі свині» – майже вп’ятеро, зазначили в Асоціації свинарів України.

Валютні надходження за рахунок зовнішніх поставок свинини зросли вдвічі порівняно з попереднім роком, а їх обсяги в натуральному вираженні збільшилися на 56%.

Проте активізація імпорту свинини у ІІ півріччі 2017 року дозволила не лише надолужити результати 2016 року, а й перевищити їх удвічі. Якщо протягом 2017 року експортували 4,9 тис. тонн сукупною вартістю $10,5 млн, то імпорт 5,6 тис. тонн свинини коштував $9,96 млн. Тож звання нетто-експортера свинини Україна втримала лише номінально.

Обсяги зовнішніх поставок живця хоча й зросли незначно (+8% до 2016 року), проте за рахунок вищої ціни реалізації дозволили заробити понад $4,5 млн.

Майже стільки ж українські свиногосподарства витратили на закупівлю чистопорідних та гібридних свиней з-за кордону для посилення племінного потенціалу.

Зауважимо, що за минулий рік імпорт жиру та субпродуктів зріс як кількісно, так і вартісно. Проте рекордний обсяг експорту останніх (8,6 тис. тонн сукупною вартістю $9,98 млн) дозволив зменшити від’ємне значення зовнішньоторгового сальдо по цій товарній позиції.

Згадані групи продуктів включають не лише свинячі продукти, проте саме на них припадає левова частка зовнішньої торгівлі. Тож протягом 2017 року українські трейдери демонстрували більшу активність у закупівлі як свинячого жиру, так і в реалізації морожених свинячих субпродуктів до Гонконгу та В’єтнаму.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!