Які сорти слив підходять для роздрібної й гуртової торгівлі
Нові насадження сливового саду варто закладати десертними сортами.
Якщо плануються прямі продажі, коли сад невеликий і садівник сам вирощуватиме й продаватиме плоди у найближчому місті або на курорті, то для такого варіанту існує багатий вибір сортів.
Важливо, щоб плоди були смачні, красиві, з кісточкою, що легко відділяється. Щільність м’якуша, транспортабельність та стійкість плодів в обігу відходять на другий план.
Для продажу в містах підходять сорти від ранніх до найбільш пізніх. Найменші заробітки будуть на сортах середнього терміну, дещо вищі ‒ на пізніх, а найвищі ‒ на найбільш ранніх, урожай яких дозріває в липні.
Зовсім інша ситуація на курортах. Скажімо, в Затоці, Залізному Порту, Лазурному чи Кирилівці можна добре вторгувати й на продажі середньостиглих сортів сливи в серпні.
Якщо сливовий сад великий, гуртової торгівлі не уникнути. Для цього передусім важлива транспортабельність та стійкість плодів у торговому обігу. Привабливий вигляд і великі розміри, щільність м’якуша та легкість відокремлення кісточки важливі теж. А от на смакових якостях плодів гуртовики особливого наголосу не роблять.
Друга половина серпня й перша половина вересня не дають доброї ціни за сливу. За пізню сливу пропонують вищу ціну, але попит на неї невеликий. Найкраща ціна та попит ‒ на ранню сливу.
Обираючи сорти для гуртових продажів, варто звернути увагу на Рут Герсттер (Німеччина), Херман (Швеція), Чачацька рання і Чачацька лєпотіка (обидва ‒ Сербія), Каліпсо (Польща), Ненька (Україна), Кишинівська рання та Кабардинська рання.
Додати коментар