Агромаркет

Мінагрополітики пропонує скасувати право постійного користування землею

Мінагрополітики пропонує скасувати право постійного користування землею

Міністерство аграрної політики і продовольства України пропонує виключити можливість надання земельних ділянок на правах постійного користування.

Згідно з відповідним проектом закону, підготовленим Мінагрополітики, фізичним та юридичним особам, які мали право постійного користування земельними ділянками, буде дозволено переоформити їх в оренду терміном на 50 років або викупити з відстрочкою платежу на 30 років.

Документ передбачає, що несільськогосподарські державні і комунальні підприємства автоматично отримають право господарського відання на ділянки, які були в постійному користуванні. При цьому сільгосппідприємства державної та комунальної форм власності будуть зобов’язані переоформити землю, яка була в постійному користуванні, в оренду на 50 років.

Законопроект також передбачає, що відчуження, застава земельних ділянок, які знаходяться в господарському віданні або ж у оперативному управлінні, можливі за узгодження з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Несільськогосподарські ділянки, які знаходяться в оперативному управлінні або в господарському віданні, також можуть бути передані в оренду виключно через земельні торги на строк не більше трьох років, сільгосппризначення ‒ не більше семи років.

При цьому передача в оренду ділянки можлива не раніше, ніж через три роки з дня надання на неї права оперативного управління або господарського відання.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що наразі законодавча неврегульованість питання розпорядження землями на правах постійного користування породжує корупцію, а також конфлікт інтересів між землекористувачами та органами влади.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!