Овочі-Ягоди-Сад

Особливості технологій вирощування трюфелів

Особливості технологій вирощування трюфелів

Фермер Олександр Джига з Вінниці вирощуватиме трюфелі екстенсивним та інтенсивним способами.

Про це він розповів у інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.

«Нині всі мікоризовані трюфелем саджанці ростуть у теплиці. Це горіх, дуб і павловнія 112 in vitro ‒ одне з найбільш швидкорослих дерев, ‒ зазначив він. ‒ Поки що саджанці в мене в горщиках. Після того як підготую ґрунт, посаджу їх на ділянки площею 2 га».

Фермер культивуватиме цю ділянку екстенсивним способом, тобто вирощуватиме трюфель так, як колись наші пращури. При цьому дерева саджають не густо, їх не потрібно формувати, обкопувати по кругу прикореневу зону. Дерева треба лише добре удобрити й чекати, допоки виросте трюфель.

Однак буде ще одна ділянка, додав він, її допомагають облаштувати науковці Болонського університету. «Ми туди відправили дані досліджень для аналізу й розрахунків. Окрім того, вони дадуть нам свої сертифіковані саджанці кількох видів дерев, зокрема хвойні, дуб, фундук, граб», ‒ розповів Олександр Джига.

За інтенсивної італійської технології густота дерев більша ‒ 400-600 на гектар, застосовується крапельне зрошення, дерева постійно підрізають й обкопують по кругу, щоб коріння заглибилося. Відповідно й трюфель росте глибше, тому трюфельна муха до нього не може дістатися, як і миші, зайці й інші звірки. Чим глибше росте трюфель, тим він більший. Проте такий гриб збирати можна тільки з собакою. Також за інтенсивної технології застосовують стимулятори росту, щоб було більше кореневих виділень для утворення плодових тіл трюфеля.

Олександр Джига вирощуватиме кілька видів трюфелів: борчі, італійський білий, гладкий чорний, зимовий, літній, щоб побачити, який найкраще ростиме, на якому дереві даватиме найбільший урожай.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!