Виробництво якісної яловичини на експорт оцінюється у 50 млрд грн, ‒ Ярмак
Найбільша ніша агробізнесу України – виробництво якісної яловичини на експорт. Вона оцінюється у 50 млрд грн, пише на своїй Фейсбук-сторінці економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак.
В Україні ‒ найнижчі ціни на корми в світі, але й вона, як і раніше, експортує фуражне зерно та шроти олійних замість того, щоб перетворювати їх на високоцінний товар, зазначає він.
«Ми знаходимося на 10-15 тис. км ближче до основного ринку збуту яловичини (Близький Схід), ніж наші конкуренти, які ним зараз володіють повністю: США, Бразилія, Аргентина, Австралія», ‒ підкреслює Андрій Ярмак.
Це єдиний вид м’яса, по якому ЄС є дефіцитним, і дефіцит лише поглиблюватиметься. «Отже, відкрити доступ до цього ринку нам буде досить просто», ‒ вважає експерт.
Відкритий ринок Китаю по яловичині Україна вже має.
Є величезна кількість худоби, яка зараз не відгодовується , ‒ бички молочних порід. Вони ростуть не гірше, ніж м’ясні, і навіть мають вищу мармуровість м’яса, зауважує Андрій Ярмак.
«Перший, хто вибудує весь ланцюг та зможе контролювати глибоке обвалювання (мінімум 40 тис. голів на рік вагою 550-750 кг), багато років контролюватиме цей дуже прибутковий ринок. Менше ‒ різке падіння рентабельності», ‒ впевнений він.
Єдина вірна стратегія ‒ акцент на якості й ефективності яловичини вимагає забути про худобу від населення. Бички (або кастрати) мають бути однорідні за потенціалом і правильно відгодовані з першого дня.
«За умови ефективної реалізації подібної стратегії собівартість відгодівлі буде на рівні $1,2-1,4/кг, а чиста ціна реалізації в перерахунку на 1 кг живої ваги (якщо одна компанія або кооператив контролює також і забій, і експорт) ‒ не менше $3,5/кг, ‒ пише Андрій Ярмак. ‒ Витрати на обвалювання будуть відносно невеликі».
При цьому він зауважує, що такі цифри можна отримати лише за умови глибокого обвалювання в потрібних обсягах необхідного рівня відгодованості бичків/кастратів. Продукти мають бути сертифіковані як халяльні.
Наведені цифри стануть досяжними, коли продаватиметься все, а не лише стейк, наголошує експерт.
Додати коментар