Живець свиней подорожчав на 3%
Свинина в закупівлі живою вагою дорожчає зі швидкістю 3% на тиждень.
Так, торги наприкінці минулого тижня завершилися для виробників свинини позитивно, тож цього тижня товарні партії реалізують на 1-2 грн./кг дорожче, ніж наприкінці серпня – по 48,5-51 грн./кг, повідомляють в Асоціації свинарів України.
Хоча середня ціна по ринку трохи нижча психологічного рівня 50 грн./кг, більшість свиногосподарств розписали живець саме по такій ціні чи навіть дорожче.
Своєю чергою деякі м’ясопереробники були змушені скоротити обсяги закупівлі чи тимчасово припинити заготівлю, а також працювати на залишках запасів продукції.
Хоча роздрібна ціна інтегрує здороження закупівлі з деяким запізненням, представники м’ясопереробки відзначають послаблення споживчої активності в останні дні серпня та пов’язують його і з поступовим завершенням сезону відпусток, і з додатковими витратами на початку академічного року.
Очікування ринку щодо подальшої цінової ситуації розділилися. Так, частина операторів вважає, що ціна має незабаром послабшати під впливом надходження дешевшої імпортної сировини та у відповідь на прогнозоване послаблення споживчого попиту.
Інші, навпаки, передбачають, що згадані чинники мають врівноважити вплив дефіциту кондиційних свиней та принести кількатижневу стабілізацію. Підкріпленням цієї теорії є й те, що традиційне сезонне послаблення цін переважно починається ближче до кінця вересня.
Додати коментар