Україна в І півріччі скоротила імпорт свинини більше, ніж удвічі
Протягом червня Україна імпортувала менше 200 тонн свіжого, охолодженого чи мороженого м’яса свиней. Сукупний обсяг завезеної свинини за підсумками І півріччя склав 930 тонн ‒ у 2,3 рази менше, ніж завезли за І половину 2016 року.
Про це повідомили в Асоціації свинарів України з посиланням на дані Державної фіскальної служби.
При цьому вітчизняні оператори ринку свинини очікували в червні напливу імпортної сировини через високі внутрішні ціни.
Скоротилися й обсяги імпорту субпродуктів. Так, якщо у січні-червні минулого року завезли 13,9 тис. тонн такої сировини, то цьогоріч ‒ лише 10,6 тис. тонн. Зменшення обсягів надходження на 23,5% відзначилося і на грошовому еквіваленті, який просів на 17,6% ‒ до $5,6 млн.
Ситуація з імпортом сала дещо інша. Зокрема, якщо у натуральному вираженні його завезли менше, ніж у першій половині 2016 року (18,7 тис. тонн проти 20,6 тис. тонн відповідно), то витратили на закупівлю такої сировини майже на 7% більше ‒ $11,67 млн.
«Звичайно, крім свинячих продуктів, у ці обсяги включені також субпродукти яловичі та пташиний жир, проте в обох товарних групах саме свинячі продукти мають левову частку. Тож саме зміна їх імпорту більшою мірою диктує загальні зміни по групам», ‒ зазначила аналітик Асоціації свинарів України Олександра Бондарська.
Додати коментар