Овочі-Ягоди-Сад

Головний тренд вітчизняного ринку огірків ‒ збільшення експорту до ЄС

Головний тренд вітчизняного ринку огірків ‒ збільшення експорту до ЄС

Середня врожайність вітчизняних огірків лишається доволі низькою, оскільки в Україні ці овочі здебільшого вирощують у відкритому ґрунті, часто нехтуючи інтенсивними технологіями. Для ґрунтових огірків цей показник коливається у межах 16-20 тонн/га, у закритому ґрунті ‒ 10-12 кг/кв. м.

Про це розповіла експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман в інтерв’ю журналу «Плантатор».

За її оцінками, ринок огірків відкритого ґрунту в 2014 році становив 320 тис. тонн, після чого відбулося його різке зменшення до 240 тис. тонн у 2015 році, у 2016 році ‒ до 260 тис. тонн. Так само різко зменшилися обсяги вирощування ґрунтових огірків на переробку: зазвичай в Україні переробляють стільки ж ґрунтових огірків, скільки продають на свіжому ринку.

«Якщо говорити про тепличні огірки, тут помітні аналогічні тенденції в плані зменшення обсягів: у 2014 році на ринок надійшло приблизно 250 тис. тонн, у 2015 році ‒ 230 тис. тонн, минулого року ‒ 200 тис. тонн», ‒ розповіла Тетяна Гетьман.

Втрата ринку Росії дуже негативно позначилася передусім на стані тепличного сектора України. До 2015 року майже весь обсяг експорту українських тепличних огірків припадав саме на цю країну.

Через це у 2016 році площі під огірками у вітчизняних теплицях скоротилися, а сезон стартував із рекордно високих цін, підкреслила Тетяна Гетьман. «За підсумками сезону 2016 року середня ціна огірків в Україні була на 75% вищою, ніж рік тому, передусім за рахунок рекордно високих показників у першій половині сезону», ‒ додала вона.

Експерт зазначила, що на внутрішньому ринку огірків ситуація напряму залежатиме від можливостей експорту. «У розпал сезону ціни можуть істотно просідати (мова про другу половину травня й першу половину літа), оскільки в цей час на ринок виходять приватні виробники, ‒ зауважила Тетяна Гетьман. ‒ Головний тренд ‒ це збільшення експорту до країн ЄС. Українським дрібним виробникам потрібно кооперуватися, щоб вийти на ринок Євросоюзу. Великі господарства вже намагаються експортувати напряму».

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!