Агромаркет

Україна й Іран планують досягти $1 млрд у торговельному обігу агропродукцією

Україна й Іран планують досягти $1 млрд у торговельному обігу агропродукцією

Україна та Іран мають усі передумови протягом найближчих двох-трьох років досягти обігу в $1 млрд у двосторонній торгівлі аграрною продукцією.

На цьому наголосила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час шостого засідання Міжурядової українсько-іранської комісії з торговельно-економічного співробітництва. Українську частину комісії очолив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, а іранську частину – міністр сільськогосподарського джихаду Ірану Махмуд Ходжаті.

Українська сторона має значний потенціал у нарощуванні експорту до Ірану борошномельно-круп’яної продукції, насіння олійних культур, олії, кондитерських виробів, а також вершкового масла, маргарину, цукру тощо.

За словами заступника міністра, обидві сторони бачать великий потенціал для співпраці в активізації спільної науково-дослідницької діяльності, обміні досвідом і технічними ноу-хау в сфері органічного виробництва, розвитку тваринництва, аквакультури та насінництва.

Іранська сторона особливо зацікавлена не лише у довгострокових контактах на закупівлю українських зернових чи олійних, але й у створенні спільних підприємств та реалізації спільних інвестиційних проектів у галузях виробництва кормів, переробки та аквакультури.

Ольга Трофімцева розповіла, що сторони домовилися про організацію бізнес-місій для представників українських та іранських компаній у конкретних підгалузях задля напрацювання спільних проектів.

За результатами роботи комісії був підписаний меморандум. Для продовження продуктивної співпраці саме в аграрній галузі сторони домовилися провести засідання робочої групи з питань сільського господарства у другій половині 2017 року та прискорити опрацювання угод і меморандумів у ветеринарній та фітосанітарній сферах.

Довідка

За результатами 2016 року Іран входить до ТОП-6 країн, до яких експортується українська аграрна продукція. Торговельний обіг аграрною продукцією між двома країнами склав минулого року $806,8 млн.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!